Izobraževanje

Pedagoški program

IZOBRAŽEVANJE

Spoštovani učitelj, vedoželjni učenec!

Notranjski muzej Postojna je zate osnoval »MENI PO VAŠI MERI« kraških pojavov na razstavi Muzej krasa. Na kaj najprej pomisliš, ko slišiš besedo kras?  Na jame, pršut, kapnike? Raziskovalci najprej pomislijo na kamen – apnenec. Ker se apnenec »topi« kot sneg, voda na krasu pronica v podzemlje in tako nastajajo posebne kraške oblike: jame, škraplje, vrtače, udornice, slepe in suhe doline, kraška polja, kraški ravniki in visoke kraške planote. Skoraj polovica (43 %) Slovenije ima kraški značaj. Ali meniš, da so kraški pojavi tudi na Kitajskem?

Vabljeni na dogodivščino, kjer boste spoznali, kaj vse skrivajo slovenske jame. Ali veste, da lahko v njih najdemo kapnike? Nekatere skrivajo celo kamenodobno orodje ali orožje iz časa pračloveka in fosilizirane kosti ledenodobnih živali. 

KRASno raziskovanje!

 


 

Pedagoški program 2018/2019

 

NAVODILA

Vsak učitelj/učiteljica si naredi svoj program po meri! Izbere lahko med različnimi elementi raziskovanja: raziskovalnimi ogledi, ustvarijalnicami in dodatnimi didaktičnimi pripravami ali muzeoturnejo.

 


MUZEOTURNEJA!

 

MUZEJ NA OBISKU

Zakaj potrebujemo muzeje?   

Na to vprašanje in še na mnoga druga vam bo odgovoril naš kustos, ko vas bo obiskal v vrtcu še pred vašim obiskom razstave Muzej krasa. Skupaj naučimo otroke, da muzeji niso dolgočasni!

V, OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3

Vstopnina: 3 €

Čas trajanja: 60 minut

Brezplačna vodstva in delavnice za učiteljeza oblikovanja individualnega programa          

Raziskovalni ogled razstave in pripadajoča delavnica

Ob ogledu razstave oblikujemo v sodelovanju z učitelji primeren interaktivni program za izbrano vzgojno-izobraževalno doživetje: ekskurzijo, kulturni ali naravoslovni dan ali za terensko delo.

Brezplačno

Čas trajanja: 60 minut


RAZISKOVALNI OGLEDI

 

ACTIVITY ALI AKTIVNO SPOZNAVANJE MUZEJA

Družabnim igram se ne more nihče upreti. Prav zato vam bomo v sklopu razstave pomagali spoznavati čudoviti svet krasa, jam in drugih kraških pojavov s pomočjo pantomime, risanja ter igre asociacij.

V, OŠ/1, OŠ/2,

Vstopnina: 3 €

Čas trajanja: 60 minut ali po dogovoru

 

EKSPERIMENTALNI LABORATORIJ KRAŠKIH POJAVOV

Vas zanima, kako nastajajo kapniki, kakšno je življenje v podzemlju in kakšne čarovnije skriva kraški svet? Pravi raziskovalni duh odkriva s pomočjo kisline, kako se raztaplja apnenec, s pomočjo mleka, kako se premikajo tektonske plošč, zna pa tudi sestaviti čisto pravo čistilno napravo.

OŠ/2, OŠ/3

Vstopnina: 3 €

Čas trajanja: 60 minut ali po dogovoru

 

NOČ V MUZEJU    

Otroci bodo v zatemnjenih muzejskih prostorih sledili Ariadnini (sledilni) niti, kakršno uporabljajo jamski potapljači za orientacijo v labirintih podvodnih jam. V muzeju vas pričakuje obvezna raziskovalna oprema: Ariadnina nit, čelna svetilka in vedro raziskovalnega raziskovalnega duha!

OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3

Vstopnina: 3 €

Čas trajanja: 60 minut ali po dogovoru


USTVARIJALNICE

 

FOSILI IZ LEDENIH DOB

Eden izmed ključev do razumevanja evolucije so tudi fosili – dokazi, s pomočjo katerih lahko dojamemo tudi nastanek apnencev in dolomitov. Ti so pravzaprav bistven element kraškega sveta, z vodotopnimi lastnostmi pa tudi osnova vsem kraškim pojavom. Za lažjo predstavo si bomo izdelali replike ledenodobnih fosilnih kosti. Pridite in ne zamudite zgodbe o ledeni dobi!

V, OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3

Vstopnina: 3 €

Čas trajanja: 60 minut ali po dogovoru

 

Kaj imata skupnega papir in slonji kakec?   

Ste že slišali, da lahko izdelamo papir iz različnih iztrebkov? Poznate glinene tablice, papirus, pergament in papir? Podlaga za pisanje se je spreminjala, in to so pogojevali materiali, denar ter iznajdljivost. Skupaj bomo spoznali različne »papirje« ter si izdelali svojega iz slonjega kakca.

V, OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3

Vstopnina: 3 €

Čas trajanja: 60 minut ali po dogovoru

 

KAMENA DOBA V BETALOVEM SPODMOLU

Betalov spodmol je arheološko jamsko najdišče ostankov orodij in kosti prazgodovinskih lovcev. S pomočjo modelov pestnjaka, svedra in ubadala bomo spoznali življenje v kameni dobi, raziskali pomen jamskih slikarij in pokukali v življenje pračloveka.

V, OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3

Vstopnina: 3 €

Čas trajanja: 60 minut ali po dogovoru

 

KAKO NASTANEJO KRISTALI?

Kristale občudujemo, ker izžarevajo moč in lepoto. Ali veste, da lahko najdemo kristale tudi v Sloveniji? Na delavnici bomo spoznali kako nastanejo kristali v naravi in si po receptu izdelali raznobarvne kristale, ki jih bo vsak odnesel domov v spomin na prijetno preživet dan.

V, OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3

Vstopnina: 3 €

Čas trajanja: 60 minut ali po dogovoru


Pedagoško delo

Tina Poljšak

T: 
041 313 179
05-72-11-090

Resnično dobrodošli!

Letni urnik maj - okt:

pon.: zaprto

tor. - ned.: 10:00-18:00

Zimski urnik nov - apr:

pon.: zaprto

tor. - ned.: 10:00-17:00

Nosilec razstave MUZEJ KRASA je Notranjski muzej Postojna

Razstava MUZEJ KRASA je nastala v okviru projekta Muzeji Jadrana bogatijo kulturni turizem - Museumcultour 

RAZSTAVO NAM OMOGOČAJO