Geologija cover

Geologija

Koliko litrov deževnice potrebujemo, da raztopimo nekaj miligramov apnenca?

Geologija

Geologija

Da raztopimo nekaj miligramov apnenca, potrebujemo liter deževnice.

Kras lahko nastane samo na vodotopnih kamninah, kakršni sta apnenec in dolomit. Po prevladujočem mineralu v njih, kalcijevem karbonatu (CaCO3), ju imenujemo tudi karbonatni kamnini. Obe sta nastali kot morska usedlina. Kraški kamen je človek uporabljal v gradbeništvu že v pradavnini.

Apnenec je kamnina, katere večji del sestavlja vodotopni kalcijev karbonat, CaCO3. Liter čiste deževnice lahko raztopi nekaj miligramov apnenca. Podobno velja tudi za dolomit. Topnost se poveča, ko se v vodi raztopi tudi ogljikov dioksid (CO2) iz zraka ali iz prsti, pri tem pa nastane šibka ogljikova kislina (H2CO3). Kislina topi karbonatne kamnine, pri tem pa nastajajo kalcijevi (Ca2+) in hidrogenkarbonatni ioni (HCO3)-. Proces poteka v obe smeri. Liter deževnice, ki prenika skozi prst do apnenca, tako lahko raztopi do nekaj sto miligramov kalcijevega karbonata. 


H2O + CO2 = H2CO3
CaCO3 + H2CO3 = Ca2+ +2(HCO3)-
Ca2+ + 2(HCO3)- = CO2 + CaCO3 + H2O

Klasični kras

Klasični kras imenujemo pokrajino med izviri Ljubljanice in Tržaškim zalivom, ki je zaradi znamenitih jam, presihajočih jezer, ponikalnic in izvirov ter kamnitega površja in vrtač vedno zbujala zanimanje med domačini in popotniki. Ker so tu potekale prve znanstvene raziskave krasa in kraških pojavov, je klasični kras postal »locus typicus« (tipska lokaliteta) za take pokrajine po vsem svetu in po njem se ta naravni pojav tudi imenuje.

Avtorja: dr. Andrej Mihevc in Slavko Polak

Resnično dobrodošli!

Letni urnik maj - okt:

pon.: zaprto

tor. - ned.: 10:00-18:00

Zimski urnik nov - apr:

pon.: zaprto

tor. - ned.: 10:00-17:00

Nosilec razstave MUZEJ KRASA je Notranjski muzej Postojna

Razstava MUZEJ KRASA je nastala v okviru projekta Muzeji Jadrana bogatijo kulturni turizem - Museumcultour 

RAZSTAVO NAM OMOGOČAJO