Kategorije:

ZOO Ljubljana in Notranjski muzej Postojna z razstavo pustimo jim živeti - Let it Grow

Kraška jama
Avtor: 
Notranjski muzej Postojna
22/05/2017

ZOO Ljubljana in Notranjski muzej Postojna se pridružujeta evropski kampanji lokalne biotske raznovrstnosti Pustimo jim živeti - Let it Grow

 

Živalski vrt Ljubljana vas ob svetovnem dnevu biotske raznovrstnosti, v ponedeljek 22. 5. 2017, vabi na ogled razstave z naslovom Pustimo jim živeti - Let it Grow, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Notranjskim muzejem Postojna. Razstava je del mednarodne kampanje, ki bo trajala eno leto. V tem času jo bodo spremljale tudi številne dogodivščine z živalmi, na katerih bomo spoznavali biotsko pestrost domorodnega živalstva.

VABLJENI NA DELAVNICO

 

 

Živalski vrt Ljubljana se pridružuje kampanji z naslovom Pustimo jim živeti (Let it Grow), ki so jo soustvarila tri največja združenja znanstvenega komuniciranja v Evropi: EAZA (Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev), BGCI (Mednarodna organizacija botaničnih vrtov) in Ecsite (Evropska mreža znanstvenih središč in muzejev), da bi z njo v naših skupnostih promovirala ozaveščanje o pomenu biotske raznovrstnosti in pomagala varovati okolja zavarovanih domorodnih vrst.

 

Kampanja se zavzema za dvigovanje zavesti o pomenu lokalne biotske raznovrstnosti, ki zajema vse žive organizme in njihova življenjska okolja. Cilji kampanje so zaščititi ekosisteme od katerih smo odvisni, dvigniti zavest o lokalni biotski raznovrstnosti, ovrednotiti in predstaviti lokalno biotsko raznovrstnost ter ustvariti trajno zapuščino pri zaščiti evropskih vrst. Tem ciljem se pridružuje tudi ZOO Ljubljana.

 

Slovenija je v primerjavi z ostalimi evropskimi državami majhna, imamo pa obsežno podzemlje, ki je še kako ranljivo ter odvisno od ravnanja ljudi na površju.

 

Prvi predstavniki jamskih živali na svetu so bili skoraj pred 200 leti opisani prav po primerkih iz jam slovenskega klasičnega krasa. Zgodnji naravoslovci so prve jamske živali odkrivali zlasti v Postojnski in drugih jamah v okolici. Zato Postojna upravičeno slovi kot zibelka speleobiologije – biološke discipline, ki preučuje podzemeljski živi svet.

 

V Sloveniji je bilo do konca leta 2016 raziskanih in registriranih 11.783 jam. Najdaljša se imenuje M-16 in je dolga 25,5 km, najgloblje brezno pa je Čehi 2 (1502 m). Skupna dolžina jamskih rovov v Sloveniji znaša prek 840 km. Slovenski kras slovi kot eno od območij z največjo podzemeljsko biotsko raznovrstnostjo na svetu. Samo v slovenskih kraških jamah poznamo od 400 do 450 različnih vrst jamskih živali. Številne med njimi so endemiti.

 

Premalo se zavedamo, kako velik vpliv imamo na podzemlje Slovenije ter na jamske živali, ki bivajo v njem. Jame lahko najbolj onesnažujejo vode, ki tečejo skoznje ter s seboj prinašajo škodljive snovi, ki jih vanje vnaša človek ter meteorne vode, ki spirajo površje, kamor se pod vplivom človeka nalagajo strupene snovi, ki skozi strop pronicajo v jame. Jamske živali pa so nanje izredno občutljive.

 

Prav zato smo se odločili, da v tej EAZA kampanji predstavimo skrite in skrivnostne jamske živali, ki so manj poznane širši javnosti. Živalski vrt Ljubljana je v sodelovanju z Notranjskim muzejem Postojna pripravil razstavo Pustimo jim živeti. Notranjski muzej Postojna je prispeval čudovite fotografije različnih življenjskih okolij na Krasu, kraških jam in nenavadnih jamskih živalih. Avtorja besedil sta Tina Poljšak, kustos pedagog in Slavko Polak, višji kustos Notranjskega muzeja Postojna, ki je tudi avtor fotografij.

 

V sklopu kampanje Pustimo jim živeti bomo zbirali prostovoljne prispevke naših obiskovalcev, ki jih bomo namenili za ohranitvene programe, ki prispevajo k večji biotski raznovrstnosti. 80 % zbranih sredstev bomo namenili za podporo ohranitvenih programov v naravnem podzemnem okolju Slovenije, 20 % pa za ohranitvene programe, ki potekajo v Evropi. 

Več na www.zooo.si in www.letitgrow.eu!

Preberite še

07/08/2017
Pogovori z goro   Rojen sem 1959 v Ljubljani, vendar je biti Slovenec pomembneje kot se imeti za prebivalca glavnega mesta. Diplomiral sem matematiko, vendar nisem matematik. Delam v informatiki, a nisem računalničar. Na veliko fotografiram, pa zato še nisem fotograf. Intenzivneje sem začel fotografirati leta 2004, ko sem začel na portalu www.gore-ljudje.net objavljati gorske zgodbice. Odzive, ki jih je name naredila narava, sem skušal ubesediti...
Egon Pretner
27/10/2016
V Notranjskem muzeju Postojna smo izdali knjigo njegovih dnevniških zapisov, ki jih je uredil mag. Slavko Polak. Knjiga je na voljo v muzeju, lahko pa jo naročite tudi po pošti. Egon Pretner - Dnevnik speleobiologa Uredil: Slavko Polak Število trani: 296 Cena: 15,00 € (+ poštnina) Naročila na: E-mail.: info@notranjski-muzej.si Tel.: 05 721 10 90 Citati iz knjige 8. XI. 1969: Z dr. G. Driolijem iz Trsta z avtomobilom v Landrsko jamo (IT),...
26/09/2016
6.10.2016: 17.00 Akcija Z Igro do dediščine: delavnica za otroke in družinsko vodstvo V Tednu otroka med 3. in 9. oktobrom 2016 se bomo muzeji in galerije po vsej Sloveniji združili v akciji Z IGRO DO DEDIŠČINE. Notranjski muzej Postojna, v okviru akcije, organizira otroško delavnico o papirju in družinsko eksperimentalno vodstvo po razstavi Muzej krasa. Oglejte si program po vsej Sloveniji in se nam pridružite pri brezplačni akciji! 14.10.2016...

Resnično dobrodošli!

Letni urnik maj - okt:

pon.: zaprto

tor. - ned.: 10:00-18:00

Zimski urnik nov - apr:

pon.: zaprto

tor. - ned.: 10:00-17:00

Nosilec razstave MUZEJ KRASA je Notranjski muzej Postojna

Razstava MUZEJ KRASA je nastala v okviru projekta Muzeji Jadrana bogatijo kulturni turizem - Museumcultour 

RAZSTAVO NAM OMOGOČAJO